VWAP indicator

VWAP indicator

vwap indicator

VWAP staat voor ‘Volume Weighted Average Price‘. In het Nederlands betekent dit; ‘volume gewogen gemiddelde prijs’. De indicator wordt gebruikt om gedurende de dag de gemiddelde prijs van een aandeel te weergeven, gebaseerd op zowel het verhandelde volume als de prijs. Als je de VWAP indicator aan zet toont deze één lijn op de intraday grafiek.

Hoe bereken je de VWAP?

De Volume Weighted Average Price bereken je als volgt (5min chart):

  1.  Bereken de gemiddelde prijs van de eerste 5 minuten van de dag. Dit doe je door het hoogste niveau, het laagste niveau en de sluit van die candle bij elkaar op te tellen.
  2. Vermenigvuldig de uitkomst van stap 1 met het volume van die periode.
  3. Deel de uitkomst van stap 2 door het volume gedurende dezelfde periode.
  4. Om dit zo voort te zetten tel je elke volgende 5 minuten de uitkomst van stap 1 bij elkaar op. Deze deel je vervolgens door het totale volume tot dat punt.

Zoals je ziet is dit vrij ingewikkeld. Gelukkig worden deze berekeningen bij het activeren van de indicator allemaal automatisch voor je berekend.

Hoe gebruik je de VWAP?

Traders gebruiken de VWAP voornamelijk om de trend te herkennen.

Bullish

Wanneer de koers van een aandeel zich boven de VWAP begeeft

Bearish

Wanneer de koers van een aandeel zich onder de VWAP begeeft

Soms fungeert de VWAP ook als een soort support/resistance. Bij een break van de VWAP zie je soms dat de trend versterkt wordt door wat toenemend volume en daaropvolgend een prijs stijging of daling.

Deel dit bericht

De Beursgram groepen

Praat mee in onze beurs gerelateerde Telegram groepen.