Door Mahir Alkaya;
Na de grote bankencrisis in 2008 gingen miljoenen mensen de straat op om veranderingen te eisen. Talloze rapporten werden opgesteld, politieke debatten werden gevoerd en hervormingen werden aangekondigd, maar daarna gebeurde er niets… Verschillende pogingen strandden in de bureaucratie of liepen aan tegen politieke onwil en onkunde. Banken bleven “too big to fail”. Vandaag de dag behoort hun digitale betalingsinfrastructuur volgens veiligheidsdiensten tot de vitale infrastructuur waarop de rest van onze economie en samenleving draait.
Maar wat politici toen niet lukte, gebeurt nu toch. Banken krijgen aan alle kanten te maken met opkomende digitale concurrenten. Denk aan cryptomunten, betalingsdiensten van techgiganten en digitaal centralebankgeld. Er is een stille strijd aan de gang om de toekomst van ons geld, en het maakt nogal wat uit wie er wint. Diegene zal immers grote invloed krijgen op de ons geld, en dus op onze samenleving.
Wordt straks elke kleine betaling gemonitord door de overheid, om misbruik en witwassen van crimineel geld tegen te gaan? Worden negatieve rentes permanent ingeprogrammeerd om de economie te stimuleren met continue consumptie, of worden bepaalde producten of diensten bij voorbaat uitgesloten? Krijgen wij te maken met een CO2-budget per persoon?
In mijn boek Van wie wordt ons geld? beschrijf ik al dit soort dilemma’s en kom ik tot een onvermijdelijke conclusie: het digitale geld van de toekomst moet democratisch zijn. Gekozen volksvertegenwoordigers moeten in volledige transparantie debatteren over alle ontwerpkeuzes en daar verantwoording over afleggen. Op dit moment vinden dit soort gesprekken nog te veel achter gesloten deuren plaats, bijvoorbeeld bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Maar alleen via de democratische weg kunnen wij grip houden op ons geld. De enige personen die wij echt kunnen vertrouwen met dit soort ingrijpende beslissingen, dat zijn wijzelf.
Van wie wordt ons geld? is op 4 maart verschenen bij Bot Uitgevers en nu overal te koop.
Meepraten over dit boek?
Op 18 maart vanaf 20:00 is Mahir Alkaya beschikbaar in de Beursgram.nl Crypto groep om te discussiëren over het boek. Heb jij vragen of wil je graag je mening geven? Meld je dan snel aan bij de groep!